Startpagina
Stuur een prentbriefkaart
Scheveningen na 1813
Scheveningen Bad na 1945
 
Masterplan Scheveningen Kust
Denkrichting B&W
Gevelverbeterplannen
Reacties op PlanMer en Concept Masterplan Scheveningen Kust
Masterplan aangenomen
 
Atlantikwall Museum
Spectaculaire Architectuur
Downgraden Scheveningen Bad
Bezoekersonderzoek
Programma Samenspraak
Vragen aan de Gemeente
Verwervingsstrategieën
Wetten en regels
Onrechtmatige overheidsdaad
Geruchten
Uitgaan en overlast
Reacties van bewoners
 
De grote 4 in Scheveningen
600 Hotelkamers
3 Theaters
Het Palace Plein
Aquadome
Wintertuin
Fietsvoetveerpont
Alternatief voor Slopen
De Pier
 
Lijnen Pleinen Sferen
Haagse Slopers
Wethouder Norder
De Jerde Slopersplannen
Plannen Scheveningen - Kust
Plannen Scheveningen - Bad
Visie Scheveningen - Bad 2020
Plan Scheveningen - Bad 2020
Plannen Scheveningen - Dorp
Plannen Scheveningen - Haven
Plannen Boulevard
Plannen Strand
Verkeersplannen
GSBO
Haagse Economie
Leisure Nota
Marketing
Tijdbesteding 2020
 
Links
Over de Website
Contact
    3 Nieuwe Theaters in Scheveningen-Bad

Bronnen
Aantal bezoekers van Theaters en Muziekpodia in Den Haag en Scheveningen over de periode 2003-2008
"Verscholen Goed": Advies meerjarenbeleidsplan Kunst en Cultuur 2009 - 2012, mei 2008
Den Haag in Cijfers: Podia
Jaarverslag 2008 Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties


U kunt de complete tekst inclusief afbeeldingen downloaden

De gemeenteraad heeft in februari 2008 in de Nota Uitgangspunten een vernieuwingspakket samengesteld waaronder nieuwe accommodaties voor modern entertainment, zoals theaters. Hiervoor reserveert de gemeenteraad 20 000 vierkante meter (de oppervlakte van 3 voetbalvelden), ofwel 3 theaters met elk ongeveer 700 stoelen. Andere combinaties zijn ook mogelijk.

Hoeveel Theaters zijn er in Den Haag en Scheveningen?
is het interessant om te weten hoeveel theaters Den Haag heeft, hoeveel zitplaatsen ze hebben, hoeveel bezoekers jaarlijks, naar hoeveel voorstellingen gaan en wat de bezettingsgraad is.
Met cijfers uit verschillende bronnen is een overzicht samengesteld, waarin 29 theaters en muziekpodia zijn geteld. Deze 29 theaters hebben 15 069 zitplaatsen.
Het World Forum Theater heeft 2161 zitplaatsen en het Literair Theater Branoul 70.
Met 662 zitplaatsen komt de Koninklijke Schouwburg het dichtste bij de voorgestelde 700 zitplaatsen per theater.
De gemeenteraad wil in Scheveningen-Bad het equivalent van 3 Koninklijke Schouwburgen bouwen of van 1 World Forum Theater.
Het Fortis Circustheater heeft overigens 1750 zitplaatsen en Theater de Appel 371.

Exploitatie van 3 Nieuwe Theaters in Scheveningen.
Moeten de theaters uitsluitend commercieel of niet-commercieel worden geëxploiteerd?
Volgens het CBS waren er in 2005 in Nederland 447 theterzalen, waarvan 92 in Zuid-Holland en 27 in Den Haag. In 2007 heb ik 29 theaterzalen in Den Haag geteld.
Waarom gaan mensen uit het hele land naar het Circustheater in Schveningen?
Alle toneel-, dans, muziek en cabaretgroepen trekken elk jaar langs de naar schatting meer dan 450 theaterzalen in Nederland. Daarvoor nemen bezoekers meestal een jaarabonnement. De musical in het Circustheater reist niet door het land, daarom moet je wel naar Scheveningen komen als je Tarzan, de Lion King of Mary Poppins wil zien.
In heel Zuid-Holland zijn 92 theaterzalen en voor rondreizende voorstellingen hoef je niet naar de nieuwe theaters in Scheveningen te komen. De ongeveer 1 miljoen inwoners van het gebied Haaglanden is véél te weinig om niet alleen de 29 bestaande theaters in Den Haag, maar ook nog de 3 extra theaters in Scheveningen te exploiteren. Alleen heel lang lopende voorstellingen, die niet gaan reizen zijn commercieel te exploiteren. Gezien de enorme investeringen in langlopende voorstellingen kan dat alleen maar in een theater met rond de 2000 zitplaatsen, dus een tweede Circustheater.

Niet-commerciële exploitatie
In de periode 2003-2007 is het aantal bezoekers van de Dr. Philipszaal en het Lucent Danstheater met 30% gedaald tot resp. 78000. en 73000 in 2007.
Het aantal voorstellingen in de Dr. Philipszaal groeide met 17% en dat van het Lucent Danstheater daalde met 17% tot resp. 124 en 118.
Dit betekent, dat de Dr. Philipszaal en het Lucent Danstheater tweederde van het jaar helemaal niet werden gebruikt voor voorstellingen.
In de periode 2003-2007 daalde de bezettinggraad van de Dr. Philipszaal van 56% naar 33% en die van het Lucent Danstheater van 75% naar 63%.
Geen wonder, dat er plannen zijn om de Dr. Philipszaal en het Lucent Danstheater te slopen en waarschijnlijk nieuw te bouwen met minder zitplaatsen.

Dankzij de toename van het aantal voorstellingen met 15%, groeide het aantal bezoekers van de Koninklijke Schouwburg in de periode met 10% tot 115 000 in 2007.
Maar de bezettingsgraad van de Koninklijke Schouwburg was in 2007 37% en die van het Theater aan het Spui 32%.

De exploitatie van genoemde theaters en podia kan alleen met subsidie rendabel zijn.
Voor Podia heeft de Adviescommissie voor 2009-2012 10,4 miljoen Euro gereserveerd, waarvan 2,9 miljoen voor de Koninklijke Schouwburg 1,6 miljoen voor het Theater aan het Spui.
Voor het Residentieorkest wordt 5,1 miljoen Euro geadviseerd en voor het Nederlands Danstheater bijna 2 miljoen. Deze gezelschappen zijn respectievelijk bespelers van de Dr. Philipszaal en het Lucent Danstheater.
Voor het Nationale Toneel wordt 3,2 miljoen gereserveerd en voor Toneelgroep De Appel in Scheveningen 1,9 miljoen Euro.
Voor alle culturele activiteiten in Den Haag heeft de gemeente 53,3 miljoen Euro beschikbaar gesteld.
Een niet-commerciële exploitatie van de 3 nieuwe theaters in Scheveningen-Bad kan alleen maar met subsidie. Dit scenario zou betekenen, dat de gemeente Den Haag eerst appartementen en ondernemersruimte zou willen slopen, dan nieuwbouw zou financieren en daarna aan de bespelers subsidie zou geven. Dat levert geen economische vooruitgang op voor Scheveningen-Bad.

Commerciële exploitatie
Bij commerciële exploitatie zullen de nieuwe theaters niet alleen concurreren met het Circustheater, maar ook met de podia in de binnenstad.
Voor een commerciële exploitatie van 3 theaters van elk 700 zitplaatsen is een bezettingsgraad van 75% het minimum om rendabel te zijn.
Een bezettingsgraad van 75% betekent, dat de programmering het hele jaar door een publiek moet aantrekken uit heel Nederland.
Elk van de 3 theaters moet minstens 400 voorstellingen per jaar op het programma hebben, ofwel minstens 200 000 bezoekers per jaar trekken. Tesamen dus 600 000 bezoekers per jaar. Omdat 3 theaters ook 3 toneeltorens hebben en 3 keer een vaste staf zijn de kosten per voorstelling ten opzichte van het Circustheater veel hoger.
3 nieuwe theaters hebben samen 3 keer hogere vaste kosten, dan 1 theater van 2100 zitplaatsen. Dat maakt de commerciële exploitatie van 3 nieuwe theaters van elk 700 zitplaatsen moeilijk.

3 Theaters en Parkeren
Bewoners in Den Haag, en omliggende gemeenten op loopafstand van tramlijn 1 en 9 of de buslijnen 21 ,22 of 23 wonen kunnen na 23.00 's avonds vrij gemakkelijk thuiskomen met het openbaar vervoer. Voor iedereen die verder weg woont is het moeilijk of onmogelijk om na 23.00 uur nog met het openbaar vervoer thuis te komen.
Zonder auto en dus zonder parkeermogelijkheden wordt het publiekbereik van de theaters zo zeer beperkt, dat een commerciële exploitatie niet mogelijk is.
Voldoende parkeergelegenheid, zodat de theaterbezoekers ook na 23.00 uur weer thuis kunnen komen, is een noodzakelijke voorwaarde voor het exploitateren van 3 nieuwe theaters.
Voor 3 nieuwe theaters zijn minstens 700 en waarschijnlijk 1000 parkeerplaatsen nodig.

Alternatieve lokaties voor 3 Nieuwe Theaters in Scheveningen-Bad


Pathé TheaterBioscoop of Pathé BioscoopTheater

De Pathé Bioscoop kan vervangen worden door een gebouw dat enkele verdiepingen hoger is dan nu het geval is. Op dit moment zijn er in het complex 8 zalen en 2213 zitplaatsen plus MacDonalds. Onder het nieuwe gebouw kan een parkeergarage worden gebouwd en na de verbouwing tot een 3-theatergebouw is er voldoende ruimte voor een aantal bioscoopzalen en een hotel van 50 - 100 kamers.
Het is ook mogelijk om met Pathé Nederland in ovrleg te gaan over het 'ombouwen' van 2 of 3 zalen voor theatergebruik. Cabaret, jazz- en andere kleine muziekcombo's e.d. hebben geen grote toneeltoren nodig. Dan heeft Scheveningen een theaterbioscoop of bioscooptheater.
Door gebruik te maken van dit gebouw of deze lokatie hoeven geen appartemenetn van bewoners te worden gesloopt.North Sea Theater Hotel of Northe Sea Hotel Theater
Naast het Holland Casino en vlak bij het Circustheater staat het North Sea Building. Een groot kantoorgebouw.
In het ronde middengedeelte kan een toneeltoren worden gebouwd, die door 2 theaters kan worden gebruikt. Links en rechts van de toren kunnen binnen twee zalen van elk 700 stoelen worden gebouwd. Dan blijft er nog voldoende ruimte over voor een hotel met 100 kamers.
Door gebruik te maken van dit gebouw of deze lokatie hoeven geen appartementen van bewoners te worden gesloopt.

U kunt de complete tekst inclusief afbeeldingen downloaden

Bronnen
Aantal bezoekers van Theaters en Muziekpodia in Den Haag en Scheveningen over de periode 2003-2007
"Verscholen Goed": Advies meerjarenbeleidsplan Kunst en Cultuur 2009 - 2012, mei 2008
Den Haag in Cijfers: Podia
Jaarverslag 2008 Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties