Startpagina
Boeken over Scheveningen
Scheveningen na 1813
Scheveningen-Bad na 1945
1945: puinruimen
Gesloopt na 1945
Hotel Dolfijn
Oranje Hotel
Palace Hotel
Palais de Danse
Paviljoen Theater
Grand Hotel
Hotel Château de la Mer
Seinpost complex
Savoy Hotel
Restaurant Lido
Hotel Rauch
Hotel Zeerust
Zeekant 30-34
Station Kurhaus Scheveningen
Gevers Deynootplein 42-56
Bowling Nederland
Circusgebouw
Hotel Alteburg
Hotel des Galeries
Gevers Deynootweg 77-91
Le Chalet
Hotel Jeanette
Hotel Americain
Hotel Pension de Greef
Gevers Deynootstraat etc.
Hotel Pension Central
(Ver)Nieuwbouw na 1945
Hotels
Carlton Beach Hotel
Europa Hotel
Kurhaus Hotel
Hotel Ibis
Badhotel
Appartementen
Zeekant-Gevers Deynootweg
Oranjeflats
Palaceappartementen
Kurhausappartementen
Grand Hotel Complex
Scheveningse Duyn
Zeekant 68-76
Mesdagduyn
Résidentie Seinpost
Résidence Savoy
Zeekant 37
Nieuw Soetenburgh
Residentie Zeerust
Bella Mare
Seinpostduin
Helena aan Zee
Gevers Deynootweg 126-130
Appartementen Leonardo da Vinci
Appartementen Zwolsestraat
Vermaak en winkelen
Circustheater
Holland Casino
Pathé Bioscoop
Palacepromenade
Dolfijn Bowling Scheveningen
Gevers Deynootplein
De Pier
Golfslagbad
Sea Life
Vitalizee
Boulevard
Strand
Strandattracties
Strandpaviljoens
Kantoren
North Sea Building
Sea View Office
Politiebureau
Parkeergarages
Parkeergarage N-Parklaan
Parkeergarage Zwolsestraat
Algemeen
Zeewering na 1945
Strandmuur van boulevard
Kazemat in strandmuur
Vergeten bunkergangen
Bunkers Schuitenweg
Het kanon van Scheveningen
Kapers voor de kust
Kalhuis en Armenbrug
Links
Contact
   

Vergeten bunkergangen onder de boulevard in Scheveningen Bad
 
Werklieden stuiten tijdens werkzaamheden op de boulevard in 1978 onder de betegeling van de Promenade op een vergeten stelsel van gangen, die tijdens de oorlog als verbinding tussen de bunkers dienden. Op de achtergrond Restaurant 'De Mollige Haan'.
 
Reactie van een bezoeker van het Gemeentearchief.
14-09- 2005: Op de boulevard ligt geen logger maar een bomschuit en hij ligt verder dan de Mollige Haan. En het gangenstelsel - zeker dat onder het Gev.Deynootplein was verre van vergeten! De horeca wist er alles van. En wij maakten er in de 60er jaren hevig gebruik van om van de ene dancing naar de andere te komen. Lekker goedkoop... De meeste gangen kwamen uit in de garderobe of het toilet welke duidelijk onderdeel van een bunker waren - van Sheherazade kon je zo naar the Incrowd schuifelen. Maar het was best griezelig.
..
 
Het geheugen kan herinneringen door elkaar gooien. Een bomschuit was een houten zeilboot, terwijl de logger op de boulevard een ijzeren motorboot is met een duidelijk zichtbare schroef.
Volgens het bijschrift van een foto, uit 1956 in het Gemeentearchief, lag aan de achterzijde van Hotel des Galeries, de Cabaret Bar Dancing 'Sheherazade' waar het Miller sextet speelde. Waarschijnlijk zijn de gangenstelsels onder het oude Gevers Deynootplein bij de sloop van Hotel des Galeries eind jaren 60 en de bouw van de woningen van het Grand Hotel complex in de jaren 70 en de bouw van de Kurhausappartementen in de jaren 80 opgeruimd.
 
Het gangenstelsel onder de boulevard ter hoogte van restaurant 'de Mollige Haan' is zeer waarschijnlijk verbonden met de door het Nederlandse leger in 1939 gebouwde kazemat. Na de oorlog is deze bunker in de strandmuur gebouwd. De vorm van de kazemat is zichtbaar in de muur.
 
Aan de Noordpunt van de boulevard lag ook nog een bunker. Het is niet duidelijk of deze gebouwd was door het Nederlandse leger in 1939 of door de Duitsers gedurende de bezetting. In 1945 tekende Willem Frederik Dupont een doorkijk naar het strand. Mogelijk was het de bunker op de Noordpunt van de boulevard op de foto links.
In 1945 is de bunker opgeruimd, maar het is mogelijk, dat op de Noordpunt van de boulevard ook vergeten bunkergangen liggen.
 
In april 1945 heeft een vliegtuig van de RAF foto's gemaakt van o.a. de kust van Scheveningen. Vaag zijn de contouren te zien van de Nederlandse kazemat in de strandmuur, van de Duitse bunker ter hoogte van Seinpost, de Duitse bunker schuin voor het Kurhaus en de Duitse bunker op het strand op de plek waar het Wandelhoofd begon.
 
Nadat het Wandelhoofd Wilhelmina in de nacht van 26 maart 1943 op mysterieuze wijze was afgebrand, werd op het strand een bunker gebouwd. Zo te zien werd deze bunker aan de resten van het Wandelhoofd vastgemaakt.
 
Achter de bunker op het strand lag een Duitse bunker óp de boulevard. Waarschijnlijk waren de twee bunkers ondergronds door gangen met elkaar verbonden. Het is mogelijk, dat onder de boulevard ter hoogte van het Kurhaus nog vergeten gangen liggen.
 
In de buurt van de sokkel van de Naald bouwden de Duitsers een bunker op het strand en een op de boulevard. Waarschijnlijk waren de bunkers via een onderaardse gang met elkaar verbonden. Het is mogelijk, dat ter hoogte van de Naald vergeten bunkergangen onder de boulevard liggen.
 
Op het strand , tegen de strandmuur aangebouwd, zijn de contouren zichtbaar van de bunker, die door de Duitsers werd gebouwd ter hoogte van de Naald.
 
Waarschijnlijk is dit de bunker die door de Duitsers ter hoogte van de Naald is gebouwd.
 
Ter hoogte van de Vuurbaakstraat, vóór de oversteekplaats aan de voet van de trap, is de lokatie van een kazemat S-3, die in 1939 door het Nederlandse leger in de strandmuur gebouwd.
 
Rechts boven op de achtergrond is Zeekant 30-34 zichtbaar en links ervan zijn vaag de contouren zichtbaar van de sokkel van de naald. Op de hoogte van de Naald werd een bunker op de boulevard en een bunker aan de strandmuur op het strand gebouwd. In het midden, ter hoogte van de Vuurbaakstraat, steekt de Nederlandse kazemat uit de boulevard. Het is niet bekend of achter de kazemat een onderaardse gang onder de boulevard zit.
 
Bronnen:

Foto's: Gemeentearchief Den Haag, met uitzondering van de foto's uit 2010.

De data bij de foto's en in de tekst zijn in het algemeen verzameld aan de hand informatie bij foto's in het Gemeente Archief en voor zover deze verder te vinden zijn op internet.
Mocht u nog aanvullingen of wijzigingen willen adviseren stuur dan een mailtje naar: